
Menn er også i risikosonen for HPV og kreft.
Menn kan også bli smittet av HPV som kan utvikle seg til kreft. Ser vi bort fra livmorhalskreft, er det flere menn enn kvinner som får HPV-relatert kreft.
HPV (Humant Papillomavirus) er et virus som overføres gjennom intimkontakt og sex. Alle typer sex. Faktisk er HPV verdens vanligste seksuelt overførbare infeksjon, og forekommer ofte uten symptomer.
I et fast forhold?
Du kan fortsatt bli smittet.
Selv om du bare har én seksuell partner, kan du fortsatt ha risiko for visse HPV-relaterte kreftformer. HPV gir vanligvis ingen symptomer, så en person kan ha viruset og smitte andre uten å vite det. Snakk med legen din om hva du kan gjøre for å beskytte deg selv.

Se vår informasjonsfilm om HPV

For de fleste mennesker forsvinner HPV av seg selv. Men for dem som ikke kvitter seg med viruset, kan det føre til enkelte kreftformer og sykdommer.
Spørsmål og svar om HPV
Humant papillomavirus (HPV) er en gruppe med svært smittsomme virus, og er den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen hos kvinner og menn. Det er hittil identifisert over 200 ulike virustyper og om lag 40 av disse smitter ved seksuell kontakt, som samleie, oral- og analsex og annen intim kontakt uten samleie, 12 av disse HPV-typene har større tendens til å forårsake en vedvarende infeksjon. De ulike HPV-typene som infiserer slimhinner klassifiseres i såkalte høyrisiko- og lavrisiko HPV-typer. Høyrisiko HPV-typer kan forårsake kreft. Lavrisiko HPV-typer er assosiert med vorter (papillomer), kjønnsvorter (kondylomer) og lavgradige celleforandringer som går over av seg selv.
De fleste er ikke klar over at de er smittet, da HPV-infeksjon vanligvis ikke gir symptomer. Risiko for HPV- relaterte sykdommer øker med antall seksualpartnere, man kan også bli smittet med en høy-risiko-HPV ved sin første seksuelle debut.
HPV-virus kan smitte menn, men i mange tilfeller gir det ikke merkbare symptomer. Ofte kan menn være bærere av viruset uten å vite det, og det kan gå ubemerket hen. Hos noen menn kan HPV føre til synlige kjønnsvorter (kondylomer) eller i sjeldne tilfeller ved vedvarende infeksjoner, utvikle seg til analkreft eller peniskreft.
Kondylomer er den vanligste synlige effekten av HPV hos menn. Disse kan vises som små vorter på kjønnsorganene eller rundt anus. I de fleste tilfeller forsvinner vortene av seg selv, men det er behandling tilgjengelig, inkludert medisin som kan påføres lokalt eller kirurgiske inngrep som frysing eller fjerning
Det er viktig å merke seg at selv om kondom gir viss beskyttelse mot HPV, beskytter det ikke 100 % fordi viruset kan smitte fra områder som ikke dekkes av kondomet.
For menn finnes det verken pålitelige HPV-tester eller etablert behandling for HPV infeksjonsrelatert kreft tilsvarende slik man har for livmorhalskreft hos kvinner. Dette er grunnen til at menn ikke rutinemessig blir testet for HPV.
Har HPV-infeksjonen gitt kjønnsvorter eller celleforandringer kan disse behandles.
Dersom man opplever eller har mistanke om HPV relaterte symptomer, skal man gå til legen for en utredning, uavhengig av kjønn og alder.
Kreft
Peniskreft
Analkreft
Kreft i munn og svelg
Andre tilstander
Kjønnsvorter: små vorter som oppstår på kjønnsorganene.
De fleste HPV-typer er ufarlige, de fleste tilfeller går over av seg selv uten symptomer, men enkelte høyrisiko-typer kan føre til kreft.
Alle som har seksuell og intim kontakt, kan bli smittet av HPV. 8 av 10 kvinner og menn smittes i løpet av livet. Man kan bli indirekte utsatt for smitte hvis en partner utsetter seg for smitterisiko.
Ja, du kan bli smittet eller smitte andre uten å vite det.
HPV er vanlig i både hud og slimhinner i underlivet uten at det gir symptomer. Det er heller ikke nødvendigvis den siste du har hatt samleie eller intim kontakt med som er smittekilden ved en positiv HPV-test.
Hud-til-hud-kontakt: HPV kan smitte gjennom direkte kontakt med infiserte områder av huden, ikke bare ved penetrerende sex. Dette inkluderer også områder som ikke er dekket av kondom.
Kjønnsvorter: Hvis en person har kjønnsvorter forårsaket av HPV, kan viruset overføres til en partner gjennom direkte kontakt med vortene.
Mors overføring til barn: Det er sjeldent, men HPV kan overføres fra en smittet mor til barnet under fødsel.
Nei, det finnes ingen behandling for selve HPV-infeksjonen, men de helseproblemene og symptomene som kan oppstå som følge av HPV kan behandles.
Kjønnsvorter kan behandles med reseptfrie og reseptbelagte medisiner, eller fjernes gjennom prosedyrer som kryoterapi (frysing), elektrokauteri (brente med elektrisk strøm), laserbehandling eller kirurgisk fjerning.
Ca. 10% av befolkningen er til enhver tid smittet av HPV.
Klide: FHI.no – Smittevernhåndboka

HPV kan føre til kjønnsvorter og i verste fall kreft
HPV kan lede kreft i penis, anus, munnhule og svelg. Over 90% av HPV infeksjoner går over av seg selv innen 6 -18 måneder. En infeksjon er ofte symptomfri, men man kan fortsatt smitte andre.
Det er heldigvis flere måter å hindre spredning av viruset på. Snakk med legen din om HPV.

Hvordan redusere risiko for HPV–infeksjon:
– Kondom og slikkelapp (noe beskyttelse)
– Unngå intimkontakt
– HPV kan også forebygges ved vaksine
Snakk med legen din om hvordan du kan beskytte deg mot visse kreftformer relatert til HPV.
Bestill legetime nå. Spre kjærlighet. Ikke HPV.

Bestill legetime hos Fastlege
Mange fastlegekontorer i Norge tilbyr i dag online-booking av legetimer via appen Helsenorge. I denne er det også mulighet for telefon- eller videokonsultasjon, ved klinikker som tilbyr denne muligheten.
MSD har ingen relasjon til Helsenorge, og er ikke ansvarlig for tilgang, dekning eller tilgjengelighet. Vi kan ikke garantere at din fastlege har åpnet for bestilling gjennom tjenesten.

Bestill legetime hos Private tilbydere
Det finnes flere private tilbydere av legetjenester i Norge, og mange åpner for video- eller telefonkonsultasjoner. Hvis du har helseforsikring, for eksempel gjennom jobb, kan det hende du har gratis tilgang til en slik tilbyder. Nedenfor finnes et utvalg av noen av de mest brukte.
MSD har ingen relasjon til disse tilbyderne, og er ikke ansvarlig for tilgang, dekning eller tilgjengelighet.
NO-NON-00528 12/24
Referanser:
1) FHI.no – Smittevernhåndboka oppdatert 09072024
2) Kreftforeningne.no – HPV, HPV-vaksine og kreft, lest 011124
3) Kreftregisteret – Hva er HPV?, lest 011124
4) Kreftregisteret.no – Informasjon om celleforandringer, lest 011124
5) Kreftregisteret.no – Årsrapport 2023: Screeningaktivitet og resultater fra Livmorhalsprogrammet, lest 011124
6) Helsenorge.no – Livmorhalsprøve (HPV-test og celleprøve fra livmhorhalsen), lest 011124
7) Kreftregisteret.no – Dette bør menn vite om kreft – lest 191224